
Free Medical Treatment 
 

Q:  A top surgeon in my area has offered to provide 
me with free eye surgery to repair an injury I 
sustained while on AD.  Can I accept this gift? 

 
A:  Refer this issue to your servicing legal office, 

because the rules vary depending on the gift’s 
source (foreign or domestic), value, and type 
(e.g. free service v. goods).  These types of 
gifts, if permitted, must be accepted on behalf 
of the Air Force and not the individual, 
meaning that senior leader action will be 
required. 

 
 
 
 
 
 
References: 

 
10 USC §§ 1413, 1588, 2601, 2608, 8127; 31 USC 
§1353; 5 CFR 2635.204; 41 C.F.R. , Chapter 102; 
J.E.R. 3-400, 4-100. 
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GIFTS TO WOUNDED 
WARRIORS 

 
This pamphlet provides a brief overview of rules 
pertaining to acceptance of gifts offered to wounded 
warriors by non-Federal sources, by answering some of 
the  most  frequently  asked  questions  concerning  gifts 
from outside sources. 

 
Q:    What  is  considered  a  gift  under  the  Federal 
Ethics rules? 

 
A:  A gift is anything of monetary value, such as cash, 
meals, paperweights, trips, concert tickets, and services. 
It is not a cup of coffee, modest refreshments that are not 
part of a meal, and items of little intrinsic value such as 
greeting cards, plaques, and certificates intended solely 
for presentation. 

 
The Basic Rule 

 
Q: What is the basic gift rule that applies to me as an Air 
Force Employee? 

 
A: As an employee of the Air Force, you may not solicit 
or accept a gift that is given because of your official 
position or that is given to you by a prohibited source 
(defined below), unless the item is either not considered 
to be a gift (like a cup of coffee or a plaque) or falls 
within one of the exceptions to the basic rule (see our 
office’s “Gifts from Outside Sources” Trifold). 

 
A  prohibited  source  is  a  person  or  organization  that 
seeks official action by your agency, does business or 
seeks to do business with your agency, has activities that 
are regulated by your agency, or has interests that may be 
affected by you when you are doing your job. This 
includes  any  organization  the  majority  of whose 
members are described within one of these categories. 

 
 

Exceptions To The Basic Rule 
 
Q: What are the exceptions to the basic rule? 
 
A: “Gifts to Wounded Warriors” is just one of 22 total 
exceptions to the gift rules.  If in reading this trifold, you 
discover that your situation does not permit you to accept a 
gift under the “Wounded Warrior” exception, see our “Gifts 
from Outside Sources” Trifold for a list and explanation of 
common exceptions – one might apply to your situation. 
Also, SecDef recently waived application of many DoD- 
specific gift acceptance restrictions to ALL members in and 
below the grade of E-6. 
 

SecDef Waiver of Certain Gift 
Acceptance Restrictions for 

E-6s and below 
 
On  16  May  2013,  SecDef  waived  application  of  many 
DoD-specific  gift  acceptance  restrictions  to  service 
members   holding   the   pay   grades   of   E-6   or   below. 
Basically, such members now may accept any non-solicited 
gift (other than cash) from any offering charitable and 
veterans service tax-exempt organization, so long as the 
intent in offering and accepting the gift is not to influence 
the member in performing his/her official duties.   This 
waiver is NOT limited to members wounded in combat. 
Contact your servicing Ethics Office if questions arise 
concerning any such gift, or the application of this waiver 
to members of the Reserve or National Guard. 
 

Gifts To Wounded Service Members 
 
Covered Air Force Personnel include service members 
who,  while  performing  active  duty,  full-time  National 
Guard duty, or inactive-duty training on or after September 
11, 2001, incurred an illness or injury as a result of armed 
conflict; while engaged in hazardous service; in training for 
war; through an instrumentality of war; or in combat or 
similar area recognized by law or regulation. 
 
Q:  I was wounded by an IED while deployed in support of 
OEF.  A local contractor has offered to make my house 
wheelchair-accessible at no cost to me.  May I accept this 
gift? 

 
 
A: A Covered Airman or family member may accept 
unsolicited gifts from non-federal entities (other than 
foreign governments) that are not accepted in return for 
being influenced in the Airmen’s performance of their 
official duties. For gifts valued in excess of $350 per 
occasion or in excess of $1000 from the same source in a 
calendar year, an ethics official must make a written 
determination. 
 
Q:  I was wounded by an IED while deployed in support 
of  OEF.    AMERICA  Fund  has  offered  to  make  my 
house wheelchair- accessible for no cost to me.  May I 
accept this gift? 
 
A:   Yes.   The Air Force has signed a MOU with 
AMERICA fund, and the Air Force General Counsel has 
issued  a  Blanket  Ethics  Determination  on  the  same, 
which   permits   Covered   Airmen   and   their   family 
members to accept any gift offered by AMERICA Fund, 
regardless of value, without the need for an individual 
Ethics determination. 
 
Q: I was wounded in a car accident incurred in the line 
of duty while at my permanent duty station (not in a 
combat operation or zone).  AMERICA Fund (or any 
other entity) has offered to make my house wheelchair- 
accessible for no cost to me.  May I accept this gift? 
 
A:  Although  AMERICA  Fund  offers  support  to 
seriously  ill  and  non-combat  injured  Airmen,  Airmen 
who do not qualify as “Covered Airmen” must request 
their servicing legal office to process the gift in 
accordance with standard gift acceptance regulations. 
 

Discounts 
 

 
Q: Can I take advantage of discounts that are offered 
only to wounded warriors? 
 
A:  Probably.    Discounts  generally  may  be  accepted 
when offered by a non-prohibited source to a group of 
personnel,   without   regard   to   the   basis   of   official 
position, pay or rank. Examples might include all 
personnel who responded to a particular disaster or all 
personnel injured in a particular disaster or event. See 
5 C.F.R. 2635.204(c)(2)(iii). Seek an ethics official’s 
advice before accepting this discount. 


